Sådan laver du den perfekte ris à l'amande

Perfekt Ris à l'amande! (6-8 pers.)

Lillejuleaften
Kog risengrød til aftensmad, jeg kalder denne version for julegrød, når den er kogt med vanillestang.
Når du skal koge risengrød, er det vigtigt, at du bruger en god, tykbundet gryde, for at grøden ikke brænder på. Vi har to store gryder, som passer i størrelsen til en portion risengrød, men den ene af dem dur simpelthen ikke til formålet, her brænder risengrød konsekvent på, uanset hvor meget man rører - den anden er perfekt!

Du skal bruge:
2 liter sødmælk
3 dl. grødris
1 flækket vanillestang
En stor klat smør

Smør gryden med smør, og bring mælken i kog ved svag-middel varme og jævnlig omrøring. Når mælken koger, tilsætter du grødris og flækket vanillestang. Man bruger ikke salt i grød til ris à l'amande. Skru ned for varmen, så grøden kun lige holdes i kog, og rør godt til bunden nærmest konstant. Risengrød kræver konstant opmærksomhed, til gengæld skal du ikke lave andet end at stå og røre godt, så det er idéelt at have en spændende bog i den ene hånd, mens man rører med den anden :D
Tidligere brugte man at bringe grøden i kog og så sætte den under dynen (eller i høkasse) hele dagen, men lad endelig være med det, der dannes alt for mange bakterier i mælken, når den står og er smålunken hele dagen, så det fraråder man i dag.

Del grøden i to lige store portioner, når den er færdige.
Den del, der skal bruges til ris à l'amande, røres med ½ dl sukker, mens den er varm, og sættes derefter på køl til i morgen.
Den del, der skal bruges til aftensmad (der er til to personer til hovedret eller en lille portion til flere), smages til med salt.

Juleaften, formiddag
Den kolde grød, som i går blev rørt med sukker, er nu klar til at blive til ris à l'amande.

Du skal bruge:
200 g. smuttede, grofthakkede mandler (gem en enkelt hel - den største - til mandelgave-legen)
½ liter piskefløde, pisket til flødeskum
Vanillesukker

Mandlerne røres i grøden. Fløden røres i, og der smages til med vanillesukker, hvis vanillesmagen ikke er gennemtrængende nok. Anret i en skål eller portionsglas og gem den hele mandel godt :)

Husk kirsebærsauce! Man kan sagtens bruge den færdigkøbte.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Laks i fad med kokosmælk....nåh ja, og så lige tirsdagens opgave, uge 25 :)

Torsdag i køkkenet + Pasta med kyllingelever i flødesauce

Torsdag - verdens bedste banankage